Hvad skal der bages til jul?

Hvert år i november sætter jeg mig ned og laver en liste over hvad der jeg håber at kunne nå at bage i julen. Jeg skriver håber, fordi det aldrig er lykkes mig at nå i mål med alle julebagemålene de sidste mange år. Men håbet er grønt.

Der er selvfølgelig en hel del genkendelige opskrifter som er gengangere hvert år til jul – det er jo ikke for ingenting at julen er traditionernes fest. Men jeg vil ofte også gerne eksperimentere med noget nyt og hvert år forsøger jeg mig også frem med nye opskrifter på vaniljekranse i håbet om at finde den ultimative opskrift. Det betaler sig altid at prøve sig frem. Fx. kunne jeg aldrig finde ud af at bage brunkager før jeg prøvede Mette Blomsterbergs opskrift.

 

Her er hvad jeg planlægger at bage i år:

 

Min egen opskrift på Chocolate Chip Cookies, som er dejlig spøde men samtidig mushy i midten. Mumz. De er altid et must at bage hver jul. Jeg bager altid den store portion jeg har lagt op her og har dejen i køleskabet og bager lidt hver dag i juledagene. Så er de altid nybagte og de er helt klart bedst når de er nybagte.

 

Chocolate Chip Cookies

 

Et andet must bageværk i julen er selvfølgelig Mette Blomsterbergs brunkager – jeg følger opskriften slavisk, dog undlader jeg pistacie, da de for mig ikke gør den store forskel.

Æbleskiver er også altid et must at bage for os. Selvom det er super nemt med nogle frosne, så er jeg bare faldet pladask for smagen af nybagte. Vi plejer altid at få æbleskiver når vi har gæster i julen og selvom der nok bliver færre gæstebesøg i år, pga. virus-der-ikke-benævnes, så skal vi nu nok finde en lejlighed eller to til det. Jeg har de sidste par år kørt i disse to opskrifter: Æbleskriver med gær og æbleskriver med kærnemælk

Sidste år fik jeg også den glimrende ide at bage La Glaces Grandtræ, som er en fransk ‘La buche de Noél’ til den dag vi er ude og fælde årets juletræ. Det virkede bare så oplagt at lave en kage der hedder grantræ, til den dag vi fælder et. Men egentlig så har jeg de andre år bagt La Glaces grandtræ til juledagene (efter juleaften) når vi havde gæster. Jeg elsker mange af La Glaces kager og eftersom jeg jo ikke bor i København og ikke har så nem adgang til deres kager, så må man jo bage dem selv. Nu lyder det til at jeg bager en masse af dem men i virkeligheden er det kun Grandtræet, Sportskagen og Pebernødderne af deres som jeg bager og nyder med stort velbehag.

I år skal vi helt sikkert også lave pebernødder fra La Glace igen. Det er faktisk mange år siden jeg har bagt pebernødder for jeg spiser dem ikke rigtig selv og min mand synes at holde lige så meget af dem man køber, så why bother …. men I år har jeg en 4-årig dreng som vældig gerne vil være med til at julebage og rulle pebernødder, så det skal vi da selvfølgelig.

Vaniljekranse er udover Chocolate Chip Cookies de småkager der bliver mest efterspurgt herhjemme (og mest spist) og som sagt så prøver jeg mig altid frem med en ny opskrift hver år. I år vil jeg prøve en fra Julebogen af Sarah Skarums og den sædvanlige familieopskrift.

Jeg overvejer lidt, at bage lidt flere småkager – at prøve nogle nye – enten at bage Kryddersmåkager fra ‘Spis Bedre’ november nummeret (køber sjældent magasiner mere, men når de giver den gas med jul så kan jeg ikke lade være) eller Finsk brød fra Brødrene Prices julebog som jeg har til at stå på reolen.

Jeg elsker scones og jeg elsker at forsøge mig med julescones – og jeg er muligvis den eneste i familien der virkelig værdsætter dem, men jeg kunne nu godt tænke mig at prøve disse igen, det er nu så mange år siden jeg har fået julescones med marcipan.

http://smagsloejer.dk/2012/12/jule-scones/

 

Jeg har længe godt kunnet tænke mig at forsøge mig med Macarons – det står højt på bageforsøgslisten (og jeg elsker at spise dem) – og måske jeg skulle prøve den her julevariation

 

http://madogvenner.dk/opskriften-paa-delikate-julemacarons/

 

Sidst men ikke mindst drømmer jeg om at finde den helt rigtige opskrift på Fransk nougat. Dem jeg har prøvet indtil videre smager alt for sødt og alt for meget af honning. De må selvfølgelig gerne smage sødt men ikke hviiinende sød. Jeg ved faktisk ikke hvilken opskrift jeg skal gå med endnu. Jeg ved bare at jeg har gemt alle franske nougat opskrifter jeg nogensinde er faldet over og håber der er en af dem der vil give mening at prøve.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *