Bamseboller

Den sidste måned har stået i fødselsdagstegn her hos os, og så skal vi selvfølgelig altid have boller og kakao. Hjemmebagte boller selvfølgelig. Og ikke bare en tilfældig opskrift. Niks, jeg har gennem tiden forsøgt med en lang række opskrifter og vi er nu endelig kommet frem til det jeg kalder bamseboller. Vores fortrukne. De minder mig nemlig på alle måder om de stenhårde boller som Luna altid bagte i bamses billedbog. For sandheden er at disse boller nok er ret kedelige for de fleste, for de bliver faktisk ret hurtigt tørre, de er bedst på dagen og smagen er hverken for sød eller smøragtig. Men de er lige som vi kan lide dem.

Jeg kommer selv fra en familie, hvor vi får helt anderledes luftige boller til fødselsdage og dem kan jeg også rigtig godt lide. Men da jeg mødte min mand (som 16 årig, ja, det er ganske vist) og fik hans mormors boller, ja så var jeg faktisk solgt. For det var vaskeægte bamseboller og jeg havde lige fundet ud af at det var mine yndlings. Men min mands mormor havde ikke nogen opskrift på dem, for hun smed dem ligesom bare ud af ærmet. Så det har taget mig noget tid at få dem her helt rigtige.

Generelt bager jeg ikke så tit boller. Jeg synes det er så besværligt. For de skal altid hæve af to omgange og som om det ikke var nok, så bliver jeg ofte så utålmodig, at når jeg varmer mælk og smør så kommer jeg ofte til at gøre det ved så høj temperatur, at jeg dræber gæret når det kommer i. Og fordi jeg heller ikke gider at stå med dej på hænderne, så bruger jeg altså altid bare en håndmixer til at bixe det hele sammen.

Nå, men anyway, her kommer opskriften hvis du også lige står og mangler en opskrift på bamseboller.

 

 

ca. 20 stk.

 

2 1/2 dl mælk

75 g smør

50 g gær

1 æg (og eventuelt 1 til pensling)

1 spsk olie (jeg bruger majsolie, det er smagsneutralt)

500 g mel

30 g sukker

1 tsk salt

 

Smørret smeltes i en gryde og mælken tilsættes. Når smør og mælk er blevet lunkent (men først når det er lunkent) røres gæren ud deri. Tilsæt herefter alle øvrige ingredienser. Dejen æltes grundig igennem.

Lad dem hæve i 30 min. ved stuetemperatur.

Herefter formes de til boller og lægges på en bageplade, hvor de igen hæver i 30 min. Bollerne pensles med æg eller mælk.

Bollerne bages ved 200 grader i ca. 15 min.

 

Her får i trin for trin udgaven: