Lidt eftertanker om black friday 2019

Ja, nu er det ved at være noget tid siden, at der var Black Friday, men jeg har virkelig tænkt meget over indkøbsmønstre helt generelt siden, og jeg har også nogle ting jeg virkelig gerne vil minde mig selv om næste år til Black Friday (eller andre store udsalg) som ville være rart at have skrevet ned.

Black Friday er virkelig en dag der deler vandene og med rette. Black Friday kan være godt for dem der ikke har råd til at give det vi andre giver vores børn til jul. Omvendt kan det være skidt for dem er bare køber og køber uden at tænke på hvad det egentlig er de har behov for. For let’s face it, Black Friday, i Danmark især, er en dag butikkerne benytter sig i stor stil af at komme af med alt det som de normalt ikke kan sælge. Hvilket burde få alarmklokkerne til at ringe i os alle. Hvorfor skulle de så kunne det den dag? Bare fordi der står 20% på? 20% er vel ikke det der afgør om det er ting vi skal bruge eller ikke bruge.

Så ja, desværre ligger der en del forbrugsspild i Black Friday, og i disse tider hvor vi bør fokusere lidt mere på miljøet så har vi alle et større ansvar for at undgå det. Og det ikke kun for miljøet men også for ens egen pengepung.

I år gik jeg selv lidt anderledes til værks og forsøgte at finde ud af hvad det var jeg reelt havde brug for og kom frem til at der er tre grunde til jeg personligt godt kan lide Black Friday:

  1. Hvis jeg kan undgå at give fuld pris for noget, når jeg køber ting til mig selv, så er det da klart at foretrække.
  2. Julegaveindkøb. Jeg købte sidste år og i år langt de fleste julegaver Black Friday. Det mest for at sparke mig selv i gang med det, mens butikkerne stadig har det folk ønsker sig, men også fordi det bare føles rart at kunne give lidt ekstra til dem man holder af.
  3. Mulighed for at købe kvalitets tøj, som kan holde i årtier i ens garderobe til mere overkommelige priser.

Punkt 3, grundet graviditeten, har ikke været helt så aktuel i år. Så selvom jeg har drømt om en bestemt kjole i over et år nu, så kunne jeg ikke købe den til 25% off, fordi jeg ikke vidste om den vil sidde godt på mig efter fødslen. Og det duer ikke. Jeg ville hade at have den til at hænge og vide at jeg ikke kunne bruge den fordi den var for lille eller for stor eller noget helt tredje.

Alle punkterne kræver lidt planlægning på forhånd, for man skal virkelig undgå at købe noget impulsivt Black Friday eller udsalg generelt. Kun hvis man kan komme på rigtig gode grunde til hvorfor man skal. Og grunden: fordi jeg MÅ og SKAL have det, er ikke gangbar, det er køberus, der går over så snart man står med produktet i hånden.

Jeg købte fire ting til mig selv i år. Resten var tøj til sønnike og julegaver. Det blev til 2 nederdele fra Reiss som jeg havde drømt om og ønsket mig i julegave. Jeg tør i det her tilfælde godt købte nederdele for sandsynligheden for at de her ikke passer mig efter fødslen er ret lille. Og hvis ikke jeg ville have fået dem i julegave, så kunne jeg ikke drømme om selv at give fuld pris for dem. Men nu er jeg blevet to super lækre nederdele som kan holde i mange mange år rigere.

Så købte jeg sko ved HM og ja, når man bruger str. 35, så er det ikke så tit man finder sko på tilbud og jeg havde gået og kigget på disse i en måned op til Black Friday. Så dem havde jeg bestemt mig for at købe, hvis de kom med deres 20% tilbud.

Ted Baker pungen var faktisk ikke et køb der var planlagt, men fordi jeg før havde haft en pung nærmest magen til, der var højt elsket og jeg havde gået med til døde, så var det lidt en no brainer. Det er da også absolut det køb jeg har været mest glad for og brugt mest siden Black Friday. Og så var jeg heldig at spare langt under halv pris.

 

 

Fem ting jeg skal huske mig selv på til næste års Black Friday:

  1. Hvis jeg falder over en ting som er i samme stil med noget jeg har elsket til døde tidligere, så skal jeg ikke lade mig afskrække.
  2. Men undgå ellers impulskøb som pesten.
  3. Drop at købe lidt småting som sidste års Black Friday. Planlæg i stedet, at købe kvalitets- og basistøj. Det har historisk set vist sig bedst at kunne betale sig.
  4. Hvis det viser sig, som det gjorde i år (i tilfældet med Reiss), at det man har udset sig ikke kommer på udsalg på mærkets egen hjemmeside. Så tjek steder som Selfridges, John Lewis i UK og Salling i DK. Jeg fandt de to Reiss nederdele i henholdsvis Selfridges og John Lewis.
  5. Butikker som Magasin har altid 20% rabat på andre tidspunkter. Matas ligeså. Men de kan være gode at købe julegaver på, for de gør det ret nemt at bytte bagefter.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *