Escape adventure brætspil: Unlock! vs. Exit

 

Når jeg har hørt om de der escaperooms, hvor man bliver låst inde i et rum og skal løse opgaver for at komme ud, så har jeg altid tænkt: godt det ikke er mig. Jeg er ret overbevist om, at jeg ville gå lettere i panik over at skulle løse opgaver for at komme ud, at jeg umuligt ville kunne regne nogle af gåderne ud overhovedet.

For godt et år siden fandt jeg ud af at man spille escaperoom brætspil og få lidt af oplevelsen uden rent faktisk at være låst inde i et rum. De fås i flere forskellige variationer men dem vi har spillet herhjemme har været Unlock! og Exit.

Jeg kan virkelig kun anbefale, at man prøver et escape adventure i brætspilsformat, for det er sjovt og underholdende og til tider også lidt nervepirrende og lettere frustrerende – især hvis man skal forsøge at nå at løse alle opgaverne inden tiden er gået. Det giver også en god teamwork feel og selvom man kan spille spillene alene, så er det helt sikkert sjovere når man er flere (og nemmere ikke mindst). Vi har herhjemme været igennem en del af de brætspil man kan få allerede.

Der er dog en af de to brætspil jeg synes er bedre end den anden og det uddyber jeg herunder:

 

 

Unlock!

For at spille Unlock! skal man downloade en app og derudover bruger man kort og nogle gange også et par ekstra ting (som f.eks. i billedet herover var det et kort med det ene spil).

Unlock! har typisk et historiefortællende gameplay hvor man med kortene og app’en skal sammensætte forskellige elementer, løse gåder eller maskiner samt finde skjulte ting der gemmer sig på kortene. Kortene kan lede dig gennem forskellige rum eller til forskellige steder, hvor der er flere ting man skal løse eller undersøge. Når man har løst den sidste gåde (og gerne indenfor tidsrammen, som app’en hele tiden holder dig opdateret med) så har man vundet.

 

Kan det spilles igen:

Det er klart at der skal gå en rum tid, så man kan glemme alle svarene og løsningerne før man kan spille det igen, men derudover så skal man bruge en app for at spille spillet, og den kan selvfølgelig blive forældet med tiden. Det sker højst sandsynligt ikke lige foreløbig, men omvendt glemmer man nok heller ikke lige resultaterne foreløbig.

 

Unlock! findes i 7 forskellige udgaver, hvoraf der findes tre escape adventures i hver, som så har hver deres tre forskellige sværhedsgrader. Spillene findes kun på engelsk. Du kan finde den første udgave på dette link

 

 

Exit

I Exit har man en bunke kort, et hæfte og en drejeskrive – og nogle gange er der også nogle ekstra ting med.

Hvor Unlock kan føre dig igennem en serie af begivenheder og videre i andre rum eller verdener, så foregår Exit mere som om du er i et rum/sted – meget lig klassisk escaperooms. Kortene leder dig hen til objekter du skal åbne ved at forsøge at løse en gåde og inde i de objekter gemmer der sig måske flere der skal åbnes. Når alle objekter er åbnet og gåderne er løst så slipper man til sidst ‘fri’ (gerne indenfor tidsrammen) og har derved vundet spillet.

 

Kan det spilles igen:

Selvom man ligesom med Unlock! med tiden glemmer alle svarene og løsningerne, så kan man i princippet ikke gemme det her spil, for hvis man skal have den fulde oplevelse så kræver spillet at man nogle gange klipper i hæfter eller tegner på kort, hvilket gør at spillet er lige til at smide ud bagefter.

 

Exit købes som et escape adventure ad gangen og man kan købe dem i flere forskellige sværhedsgrader – på dansk eller engelsk. Du kan finde en af de ‘nemmere’ udgaver på dansk på dette link

 

Konklusion

Unlock! og Exit er traditionelle brætspil og det er helt sikkert spillenes styrke. De kan begge være vældig underholdende at sidde og løse men samtidig kan de også være hjerneknusende, hvis de viser sig at være helt umulige. Efter et par spil er man dog langt skarpere på spillenes logik og det bliver derfor nemmere at regne ud hvor spillet vil have en hen.

Fælles for begge brætspil er, at man nok skal komme igennem dem, enten ved at bruge mere tid end spillet foreslår eller ved at bruge hints eller få løsningerne, hvis man sidder helt fast. Man behøver ikke være stærk i logik (dog har det helt sikkert sine fordele) for at kunne løse gåderne, men for mit vedkommende finder jeg helt sikkert ‘Exits’ gådetyper svære end ‘Unlock!s’.

Begge spil har indimellem tvivlsomme logik i forhold til nogle af gåderne, men langt de flest gange giver det meget god mening. Exit lægger sig mere op af ren (klassisk) logik hvorimod Unlock også har elementer, af at finde skjulte ting eller at forsøge sig frem ved at kombinere forskellige kort. Som blandt andet kan illustrere handlinger, (fx brug kort med lighter på kort med lys = du sætter ild til et lys) hvilket giver en mere udvidet form for storytelling til spillet.

Så jeg kan helt sikkert bedst lide Unlock!, både fordi jeg ikke finder det helt så svært som Exit, men også fordi det har et historiefortællende element. Men også fordi det gør brug af kendte historier eller kontekster som f.eks. tidsrejser, circus eller Wizard of Oz og Sherlock Holms. Hvilket efter min mening før det mere opfindsomt og sjovere end ‘Exit’ der generelt ligger sig op af det klassiske.

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

One thought on “Escape adventure brætspil: Unlock! vs. Exit”