Tarteletter og hønsefrikassé rutinen

Kategorier opskrift

Nogle af mine yndlingsbarndomsretter er uden tvivl tarteletter og hønsefrikassé. Det er to ultimative klassikere fra det danske køkken og jeg synes stadig at de holder 100%. Det er to velsmagende retter som jeg aldrig bliver træt af. Jeg har egenhånden fået opbygget en hel rutine rundt om de to retter og den ser sådan her ud:

Dag 1: Hel kylling i ovnen til aftensmad med salat og brød til tilbehør (gemmer kyllingeskroget til dagen efter)

Dag 2: Koger jeg suppe i to gryder, én på kyllingeskroget og én på kyllingefiletter og til aftensmad får vi enten hønsefrikassé eller tarteletter (alt efter humør den dag) Suppen fra den anden gryde og halvdelen af kyllingefiletterne kommer jeg i fryseren til en anden dag.

Dag 3: Rester fra dagen før

Dag _: Tager jeg suppen og kylling op af fryseren og laver enten hønsefrikassé eller tarteletter.

Dagen efter: Rester fra dagen før

Med den her rutine får jeg altså lavet mad til hele fem dage (til 2 voksne og 2 små børn)

Sådan her griber jeg suppen an:

 1. Jeg putter kylling i en gryde og fylder vand i til at det dækker og tænder ved mellemhøj varme.
  • Jeg skummer toppen løbende, imens gør jeg grøntsagerne klar. Jeg bruger nogle gange suppeurter fra frost, men ellers består grøntsagerne oftest af løg, gulerod, selleri, porre, pastinak eller persillerod. Jo, flere grøntsager desto mere smag.
 2. Når vandet koger kommes salt og grøntsager i, og jeg skruer lidt ned for blusset og lægger låg på gryden. Så lader jeg det stå og passe sig selv i 45-60 minutter. Og så er suppen klar.
 3. Kyllingen tages op og skæres i mundrette stykker.
 4. Grøntsagerne sies fra suppen.

Sådan laver jeg tarteletter:

 1. I en anden gryde begynder jeg at lave en melbolle af smør og mel. Hvis du har omkring en 1 1/2 l. suppe, som jeg plejer cirka at få ud af det, skal der en god stor smørmelbolle til. Smelt smørret ved lav varme. Put så mel i og samle det til en melbolle. Bliv ved med at putte mel i indtil bollen ikke kan tage mere mel.
 2. Put så suppen over og skru op for varmen. Rør melbollen ud til suppen så den bliver jævnet. (Tag eventuelt lidt af melbollen op og tilføj lidt ad gangen, for at se behovet)
 3. Når suppen er blevet godt jævnet og blevet til sovs tilsættes aspargesvand fra dåse, asparges og det udkårede kylling. (Hvis melbollen ikke var nok til at lave en god jævning, kan man blande aspargesvandet og mel til en jævning og putte i.
 4. Rør det godt rundt for at det ikke brænder på, mens tarteletskålene varmes i ovnen.
 5. Fyld tarteletfyldet i skålene og server

Sådan laver jeg hønsefrikassé:

 1. Jævn suppen til en sovs som beskrevet ovenfor ved at lave en melbolle.
 2. Skræl og kog kartofler, lav rigeligt hvis du moser kartoflerne i persillesovsen, det smager nemlig virkelig lækkert. Jeg super normalt kun 1,5 kartoffel men når det er hønsefrikassé så spiser jeg mindst seks.
 3. Hak en god håndfuld frisk persille
 4. Put persille og kylling i sovsen og rør så det ikke brænder på. Det skal gerne op og koge.
 5. Server hønsefrikassén med kartoflerne. (husk at mos kartoflerne ned i sovsen mens du spiser, for ekstra mums)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *