Nye rutiner og nytårsforsætter

Når et nyt år starter, er det for mig, som det er for så mange andre, en gylden mulighed til at reflekterer, til at slå en streg i sandet og sige: herfra der gør jeg tingene anderledes. Men for at de der nytårsforsætter rent faktisk skal virke, så skal de laves til vaner. De skal integreres i en – ja, ærligt talt ret travlt hverdag, ellers så kommer det simpelthen ikke til at ske.

For et par år siden læste jeg lidt om hvordan man kom i mål med at indføre nye ting. Jeg kan desværre ikke længere huske hvor jeg læste det eller hvad der ordret stod, men det som man grundlæggende skulle gøre var at man skulle gøre det gradvist. Ikke fylde alt på på en gang, men måske prøve at indføre en ny ting om ugen. Og det er heller ikke ligegyldigt, hvordan man indføre det. Det man skulle tage og gøre er at ligge det op af andre gøremål man gør i løbet af en dag. Fx. hvis man gerne vil huske at drikke mere vand kan man fx gøre således:

1 stort glas vand drikkes om morgnen lige før morgenkaffen

1 stort glas vand drikkes til morgenmad

1 stort glas vand drikkes til frokost

1 stort glas vand drikkes når jeg kommer tilbage efter at have hentet børn

1 stort glas vand drikkes til aftensmad

Nu er det ikke lige vand jeg vil have indført – selvom det kunne jeg seriøst også godt bruge lidt mere af i det daglige. Mine nytårsforsætter skal derfor gerne hænge sammen med mine andre rutiner og mange af dem helst fra morgenstunden. Så er dagen ligesom godt startet. Jeg havde oprindeligt tænkt at lave en slags morgenrutine indspark i det her indlæg men jeg tror det bliver alt for langt, så det må jeg lave for sig en anden dag, men her er i første omgang hvilke nytårsforsæt jeg har tænkt mig at indføre i 2022 og hvorfor og hvordan:

Spis mere grønt og mindre kød

Mine læge påstår at jeg er skabt kødæder. Ja, det er i følge hende en ting, altså at vi alle ikke fungerer lige godt på vegansk kost og jeg kan da måske også godt se hvad hun siger med nogen ting i forhold til min krop/mave, men jeg kommer fra en familie med arveligt højt blodtryk og det vil jeg gerne forsøge at leve lidt mere efter og så skal man altså helst spise mindre kød. Så helt konkret 6 stk. frugt og grønt om dagen – for nu at starte et sted og så lytte til maven undervejs.

Motioner noget mere

Jeg har meget sidestillende arbejde og min krop elsker at bevæge sig, og jeg får simpelthen ikke lyttet nok til den, og det er en fejl. Så det vil jeg til at gøre noget mere. Jeg vil forsøge at få 2 x 15 minutter ind i min hverdag, og så lade det være mere spordisk i weekenderne. Det ene hold 15 minutter får jeg faktisk allerede ved at hente mine børn, da jeg henter dem fra børnehave og dagpleje på gåben. Jeg ved godt man skal gøre meget mere end 30 minutter om dagen, men jeg tænker at det er en start. Og et mere sandsynligt mål er som bekendt nemmere at holde.

Mere fokus og færre bolde i luften

Jeg er rigtig god til det med lister og mange bolde i luften, men jeg har lovet mig selv i år at forsøge ikke at jagte en masse spredte opgaver men mere sætte mig ned og være fokuseret på én ting ad gangen. Og så skal jeg huske at have plads til at afstresse. Det er jeg egentlig ret god til i forvejen, men jeg kunne godt bruge at blive mindet om, engang imellem at det er ok ikke ALTID at lave noget. Også uden at slå mig selv i hovedet over det. Så det vil jeg forsøge at blive bedre til. Mål er til for at holde min hjerne klar på hvad jeg skal lave så jeg ikke bare laver ting i øst og vest, men de er ikke til at slå mig selv i hovedet med!

2 kurser om ugen

Min hjerne elsker at lære nyt og jeg har simpelthen købt så mange kurser som bare ligger og venter og jeg ærger mig over ikke at have taget dem endnu, så nu skal det altså være. Så 2 kurser hver uge på en varighed mellem 10-20 minutter ad gangen, så burde jeg kunne gøre et ordentligt indhug i de kurser jeg har til at ligge. Det er primært kurser om skriveteknik, sproglige og grafiske kurser jeg har tænkt mig at tage.

Skrive flere bøger

Den eneste måde man får skrevet flere bøger på er ved rent faktisk at skrive noget – og udvikle nogle ideer. Så planen er at jeg skal sætte mig ned 3×20 minutter om dagen. Det må kunne lade sig gøre og skrive aktivt på mine ideer og historier. Eller i hvert fald dedikerer og forsøge at gøre det i de minutter. Så fysisk skal jeg sidde og ikke lavet andet i 20 minutter af gangen også selvom inspirationen ikke lige er der på det pågældende tidspunkt, men erfaring siger mig at med tiden så kommer inspirationen lige så stille. Og selv hvis jeg har nogle dage travlt så er det vigtigt at nå så lidt som bare én linje på skriveprojekterne, da det så er nemmere at holde sig selv i gang og ikke skal ‘ind’ i det igen hele tiden.

Tage flere billeder og lave årstidsbestemt aktiviteter med mine børn

Jeg elsker at tage billeder og min familie vil nok også mene at jeg tager langt flere billeder end de fleste, men det er fint, det er også sådan jeg gerne vil have det skal være. Og jeg vil også gerne tage lidt flere billeder end jeg gør nu.

Jeg har fået en ny Almanac, der er en sæson guide til 2022 og den er lidt fin. Den giver et kort indblik i hvad der sker hver måned, på himlen, i naturen, i jorden og det elsker jeg, for jeg er typen der elsker at gøre en masse ud af højtiderne. Og ikke mindst at inddrage mine børn i det. Så jeg vil forsøge at lave én månedbestemt ting med mine børn hver måned. Jeg ved bare helt ærligt ikke hvad det skulle være her i januar, men jeg finder nok på noget.

Blive pissegod til at lave Macaroons

Eller forsøge i hvert fald. ;0) Jeg elsker dem og synes de er top lækre og jeg kunne godt tænke mig at kunne det. Så jeg vil forsøge at lave én macaroon batch om måneden.

Så helt kort:

2 kurser om ugen

Min. 3 x 20 minutter skriverier om dagen

Min. 2 x 15 minutter motion om dagen (undtagen i weekenden)

6 frugt og grønt om dagen

Struktureret fokus = 1 ting ad gangen

Lav min. én månedsbestemt ting med mine børn hver måned

Lave 1 gang macaroon om måneden

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *